Alergie na kočky: Jak ji rozpoznat a zvládnout
29. 07. 2024

Alergie na kočky: Jak ji rozpoznat a zvládnout


Přestože jsou kočky úžasnými společníky, jejich přítomnost může u některých z nás způsobovat nepříjemné alergické reakce. Pojďme se podívat, proč někdo trpí alergii na kočičí chlupy a někdo ne, jak se alergie projevuje a co proti ní můžete dělat.

Kde vzniká alergie na kočky

Alergii na kočky způsobují především proteiny, které se nachází v kočičí srsti, slinách a moči. Nejznámější z těchto proteinů je Fel d 1. Když se tyto proteiny dostanou do kontaktu s pokožkou nebo dýchacími cestami citlivých jedinců, imunitní systém na ně reaguje jako na hrozbu a vyvolá alergickou reakci.

Proč má někdo alergii na kočky a někdo ne

Rozdíly v citlivosti na tyto proteiny mohou být způsobeny genetickými faktory. Někteří lidé mají přirozeně vyšší odolnost proti alergiím díky svému genetickému vybavení, zatímco jiní mohou mít zvýšenou citlivost. Svou roli hraje také prostředí, ve kterém jsme vyrůstali. Děti, které vyrůstají v domácnostech se zvířaty, bývají méně náchylné k rozvoji alergií než ty, které žijí ve sterilním domově.

Jak se projevuje alergie na kočky

Alergie na kočky se projevuje různými způsoby, v závislosti na citlivosti jedince a míře expozice alergenům. Mezi běžné symptomy patří:

  • kýchání a rýma,
  • svědění a zarudnutí očí,
  • kašel, sípání a dušnost,
  • svědění kůže nebo vyrážky.

U některých vysoce citlivých lidí kontakt s kočkami vyvolává dokonce astmatické záchvaty. 

Co dělat proti alergii na kočky

Existuje několik způsobů, jak zvládat alergii na kočky. Mezi ty nejúčinnější patří:

Omezte přímý kontakt s kočkami

Nepouštějte kočku do ložnice a omezte její přítomnost v místnostech, kde trávíte nejvíce času. Pozor si dávejte také na návštěvách a raději se vyhýbejte dlouhodobému pobytu v místech, kde se kočky vyskytují. 

Pravidelně uklízejte

Pravidelně větrejte a uklízejte. Nezapomínejte také na kočičí toalety, před kterými pečlivě vysávejte. Používejte vysavače s HEPA filtrem, který zachytí nejjemnější částice, jako je prach, pyl, cigaretový kouř, výkaly roztočů nebo plísně. Tuto funkci samotný sáčkový nebo bezsáčkový vysavač nezvládne. 

Často si myjte ruce i obličej 

Po kontaktu s kočkou si umyjte ruce a obličej čistou vodou. Na obličej si nikdy nesahejte rukama, kterými jste kočku hladili. Po kontaktu s kočkou se hned převlékněte a oblečení vyperte, aby na něm nezůstaly chlupy. Pečujte také o srst kočky pomocí specializovaných přípravků. 

Pečujte o srst kočky

Pravidelné koupání a česání kočky může snížit množství alergenů. Používejte speciální hypoalergenní šampony. Pokud je to možné, nechte péči o kočku na někom, kdo není alergický.

Řešení alergie na kočky přírodní cestou versus medikamenty 

Léčba alergie na kočky může zahrnovat jak přírodní metody, tak farmakologické přípravky. Každá z těchto cest má své výhody a nevýhody.

Přírodní léčba

Do přírodních způsobů léčby patří změna v životním stylu, úprava stravy nebo používání bylinných doplňků. Některé studie naznačují, že záněty spojené s alergiemi zmírníte, pokud do svého jídelníčku zařadíte omega-3 mastné kyseliny. Další možností jsou probiotika, která posilují imunitní systém. Výhodou přírodních metod je jejich nižší riziko vedlejších účinků a celkový přínos pro zdraví.

Farmakologické přístupy

Na zmírnění alergie se používají léky, jako jsou antihistaminika, kortikosteroidy nebo inhibitory leukotrienů. Jejich účinky jsou rychlé a poskytují úlevu během krátké doby. Nevýhodou jsou jejich potenciální vedlejší účinky a potřeba dlouhodobého užívání, které může vést k dalším zdravotním komplikacím.

Jsou pro alergiky vhodnější bezsrstá plemena koček

Pozornost alergiků často přitahují bezsrstá plemena koček jako je například Sphynx. Přestože tyto kočky mohou na první pohled vypadat jako ideální řešení, situace není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Alergie na kočky nejsou způsobeny samotnou srstí, ale proteiny nacházejícími se v kočičích slinách, potu a kožních buňkách. Bezsrsté kočky tedy tyto alergeny stále produkují, i když v menším množství.